Till slut – artskyddsförordningen ses över

NY UTREDNING. År 2016 påtalade två generaldirektörer det trängande behovet av att artskyddsförordningen ses över – fyra år senare har regeringen fått utredningen på plats. Valet av utredare får beröm från alla håll, men Naturskyddsföreningen anser att direktiven lutar betänkligt åt markägarhåll.

Det är egentligen inte riktigt fyra år sedan Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger och Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist skrev till regeringen om behovet av en översyn av artskyddsförordningen. Hemställan skickades i juni år 2016, så det saknas en månad, konstaterar Herman Sundqvist.

Både miljöministern och landsbygdsministern har bytts ut sedan dess, men de båda gd:arna sitter kvar. Och nu är den efterfrågade utredningen på plats. Det meddelade miljöminister Isabella Lövin (MP) på måndagen.

– Jag har inte hunnit läsa direktivet, men har läst pressmeddelandet och där tar regeringen upp det vi lyfte i vår hemställan, om behovet av att säkerställa att artskyddsförordningen är tillämpbar, rättssäker och effektiv. Det vi skrev i vår hemställan då, det gäller fortfarande, säger Herman Sundqvist till Altinget.

Login